Grip (influenza) virüsü ciddi hastalıklara yol açabilen bir mikroorganizmadır.Grip, solunum yollarının grip virüsü ile enfekte olmasıdır. Ateş, titreme, başağrısı, yaygın kas ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı ve burun akıntısı gibi belirtileri vardır.
Ekimin sonundan Mayıs ayının sonuna kadar olan dönem grip sezonudur. En aktif dönem ise Aralık ve Şubat ayları arasıdır.
İnfluenza yani grip bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık damlacık yoluyla bulaşır. Hasta bireyler öksürdüğünde, hapşurduğunda veya konuşurken virüs hava damlacıkları ile yayılır ve hertürlü yüzeye yerleşir. Hasta kişiler yaklaşık 1 hafta boyunca bulaştırıcıdır.
Gebelikte gelişen fizyolojik değişiklikler nedeni ile gebelik ve doğum sonrası dönemde grip hastalığının zaatüreye dönüşme riski, annenin yoğun bakım ihtiyacının gerekmesi hatta anne ölümüne yol açması gibi önemli sonuçları olabilir.
Grip virüsünün bebekte kalıcı sakatlıklara yol açtığı ile ilgili kesin veriler yoktur. Ancak hastalığın yol açtığı yüksek ateş gebeliğin düşükle sonuçlanmasına neden olabilir. Ayrıca erken gebelik haftalarında annede yüksek ateş, doğumsal sakatlıklara neden olabilir. Gribe bağlı şiddetli hastalık erken doğum riskini arttırır.
Bebeğinizi ve kendinizi gripten ve gribin komplikasyonlarından korumanın en etkili yolu grip aşısıdır. Grip sezonunda gebe olan tüm kadınlar inaktive grip aşısı ile aşılanmalıdır. İdeal olanı Ekim ayı sonunda tüm gebelerin aşılanmasıdır. Ancak tüm grip sezonu boyunca aşılanma önerilmelidir. İnaktive virüs içeren aşı tüm gebelere, gebeliğin herhangi bir döneminde yapılabilir. Gebelikte aşılanma yapılmayan kişiler doğum sonrası dönemde aşılanması yenidoğan bebeği ve anneyi korumak için önemlidir. Aşı altı aydan küçük bebeklerde etkin değildir, ancak annenin aşılanması bebekte koruma sağladığından oldukça önemlidir.
Grip aşısı uzun yıllardır uygulanmaktadır ve gebelik komplikasyonlarını artırmadığı ve olumsuz bir etkisinin olmadığı pek çok çalışmada gösterilmiştir. Diğer aşılarla beraber aynı anda uygulanabilir.
Aşı uygulandıktan 2 hafta sonra koruma başlar ve en az altı-sekiz ay devam eder. Aşılanmış bireylerde virüs ile enfekte olma riski azalır. Ayrıca aşı hastalığın daha az şiddetli geçmesini sağlar, hastaneye yatırılma ihtiyacını azaltır. Yenidoğan döneminde bebeğin anneden geçen antikorlarla özellikle ilk altı ay korunmasını sağlar.
Zayıflatılmış canlı virüs içeren, burundan sprey şeklinde uygulanan aşı gebelikte yapılmamalıdır.
Gebe kadınlarda yüksek ateş, öksürük, kas ağrıları, boğaz ağrısı gibi grip belirtileri oluştuğunda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar. Daha önce aşılanmış olup olmadıklarına bakılmaksızın ,klinik belirtiler varsa antiviral ilaçlarla tedaviye hemen başlanması önemlidir. Ayrıca gripli kişilerle yakın temas oluştuysa gebelere ve yeni doğum yapmış kadınlara ( 2 haftadan daha kısa süre önce) koruyucu antiviral tedavi biran önce başlanmalıdır.
Gebelikte grip hastalığı basit bir burun akıntısından çok daha fazlasıdır!!!
Bebeğinizi ve kendinizi korumanın en etkili yolu gebelikte gribe karşı aşılanmaktır!!!